Tende i natkrivanje

Terasa u stanu predstavlja idealno mesto za odmor i provođenje prijatnih trenutaka u druženju sa prijateljima. Terasa je ukras svakog stana, ukoliko je lepo uređena i uredna, Možete je lepo ukrasiti i uz malo zelenila napraviti sebi oazu za uživanje.

Ukoliko stanujete na nekom od srednjih spratova, obično imate natkrivene terase i nemate problem sa padavinama i kvašenjem terase, pa je možete urediti i dekorisati po svom ukusu.  Natkrivene terase osim što pružaju mogućnost lepog uređenja, mnogo su prijatnije mesto za provođenje vremena od otvorenih terasa.

Danas postoje savršeni materijali koji omogućavaju efikasno natkrivanje terase. Idealan materijal za zatvaranje terase, kao i natkrivanje terase je lexan u aluminijumskom ramu o kojem smo pisali u delu o zatvaranju terase. Odlučili smo se za primenu ovog materijala i u natkrivanju terase, jer ga sve njegove karakteristike čine  najidealnijim i najkvalitetnijim za ovu namenu.

tande_ilu2

Lexan će vam obezbediti odličnu zaštitu od padavina i daće vam priliku da zaštitite svoju terasu i nameštaj na njoj. Kiša i sneg koji kvase stvari i nameštaj na terasi više neće predstavljati problem! Osim što ćete održati suvom svoju terasu, ukoliko se odlučite za natkrivanje terase pomoću lexana imaćete i odličnu zaštitu i u letnjim mesecima.

Na ovakvoj terasi možete slobodno sedeti i provoditi vreme čak i u toku dana, kada je sunce suviše jako. Takođe, na ovaj način ćete se rešiti i stalnog čišćenja, koje su vam sigurno zadavale ptice dok niste rešili da natkrijete svoju terasu. Potreba je samo vaša želja da rešite problem i naše iskustvo i imaćete i Vi, kao i komšije, svoj lepi i prijatni kutak!

tende_ilu3

Poznato je da su ranijih godina terase natkrivale plastikom, drvenim lajsnama ili lajsnama od lamperije. Neko je čak donosio odluku da zazida krov nad svojom terasom, što danas predstavlja protivzakonit postupak. Isto tako, poznato je da pored vizuelno lošeg izgleda koju su terase dobile postavljanjem ovih materijala, bilo je i dosta drugih nedostataka.

Nedostaci poput: truljenja pod dejstvom vlage, promene boje zbog stalne izloženosti sunčevim zracima, smanjenja osvetljenja na terasi i brzo propadanje ovih materijala, doveli su do njihove zamene i, danas,  primene idealnog materijala za ovu namenu, a to je lexan.

tande_ilu1

Lexan je idealan materijal za spoljnu upotrebu i karakteriše ga nepropustljivost za padavine, tako da njegovom primenom nećete imati problem sa curenjem vaše nadstrešnice. Pored toga što je zatvaranje terase leksanom odlično rešenje, isto tako je i odličan materijal za natkrivanje terase jer poseduje sledeće karkateristike:

– visoka otpornost na udarce, pa ga kiša ili grad ne mogu oštetiti
– mala težina
– visoka fleksibilnost
– dobra propustljivost svetla

Visoka fleksibilnost omogućava odlično savijanje leksana u razne lukove. Savijanjem u lukove različitog oblika možete dobiti interesantne oblike nadstrešnice za vašu terasu. Ukoliko ste odlučili da vam vaša terasa i dalje ima prvobitnu namenu i funkciju to znači da će vam na njoj trebati dovoljno svetla. I to vam možemo obezbediti primenom lexana kao materijala za natkrivene terase. Upravo je to još jedna od njegovih glavnih karakteristika – dobra propustljivost svetla.

Tende

Zatvaranje terase, odnosno natkrivanje terase možemo izvršiti tendama. Zaštita od sunca je bolja ako presečete sunčev zrak pre terase i obezbedite cirkulaciju vazduha. Pokretne tekstilne tende sa aluminijumskom konstrukcijom daju najbolju zaštitu od sunca. Koriste se leti. Zimi su najčešće beskorisne jer ne mogu izdržati težinu snega. Zimi se podižu.

Svaka terasa ima svoju priču. Zašto da i vaša nema svoju?